A R C H I E F  Plant van de maand 2000

Plant van de maand September 2000.

Zo blauw als gras


Het sortiment siergrassen omvat bijna ontelbaar veel soorten met allerlei hoogtes en verschijningsvormen. Ze zorgen voor een fraai effect door de natuurlijke en open manier van groeien. Siergrassen passen daardoor in elke tuinstijl. Laagblijvende siergrassen zijn heel geschikt om te verwerken in borders of rotstuinen. Doordat ze groen blijven vormen ze mooie rustpunten in een overvloed aan kleuren. Een mooi voorbeeld is de Plant van de Maand september, het blauwe schapengras (Festuca glauca). Dit prachtige siergrasje groeit het liefst op een droge, zonnige plek en wil liever niet verzorgd worden. Hij wil alleen bekeken worden.


Festuca glauca, oftewel blauw schapegras, groeit als een compact polletje. De staalblauwe blaadjes rolt hij bij droogte op tot smalle buisjes, zodat ze op warme zomerdagen bijna geen water verdampen. Sproeien is voor dit grasje daarom niet nodig. Eigenlijk heeft hij nauwelijks verzorging nodig, zelfs geen bemesting. Een 'zusje' van het blauwe schapengras is Festuca gautieri, het zwenkgras. Met een hoogte van 25 cm blijft deze nog net iets kleiner. De zeer zachte kussens die deze soort vormt, kunnen zich in de loop der jaren tot een heel tapijt vormen. Zowel Festuca glauca als gautieri hebben rond juni veel sierlijk bloeiende aren. Laagblijvende siergrassen als Festuca zijn heel geschikt om te verwerken in borders of rotstuinen. Doordat ze groen blijven vormen ze mooie rustpunten in een overvloed aan kleuren.

Ook mooi in een sierpot
Minder bekend is dat laagblijvende siergrassen, tot 60 cm, ook heel goed groeien in een pot. Zelfs mensen die alleen maar over een balkon of een binnenplaatsje beschikken, hebben er zo plezier van. Mooie lage , goed verkrijgbare siergrassen zijn: glanshaver (Arrhenatherum), met bont gestreepte bladeren, trilgras (Briza), met violetachtig getinte aartjes in pluimen, zegge (Carex buchananii), een soort met bruinrode bladeren, pijpestrootje (Molinia) met donkerbruine aren en vedergras (Stipa), met aartjes in een smalle pluim.

Borsteltjes
Een andere, minstens zo sierlijke grassoort is het lampenpoetsersgras (Pennisetum). Dit gras dankt zijn naam aan de typisch gevormde bloeiwijzen, die op borsteltjes lijken. De bolronde plant bereikt met zijn bloei rond september met 70 cm zijn maximale hoogte. Is dit toch wat te groot, kies dan voor de cultivar 'Hameln'. Deze is net zo mooi, maar wordt slechts half zo hoog. Als verrassing sluit de plant het seizoen af met mooie roestbruine herfstkleuren. Hierna kleurt het loof verder tot geel. Knipt u het echter niet af voor het uitlopen van de plant, volgend voorjaar. Het is namelijk niet alleen decoratief, het beschermt de plant ook tegen strenge vorst.

Spelen met hoogte
Hoge siergrassoorten zijn heel geschikt voor toepassing als solitairs. Vooral vanaf anderhalve meter hoogte, zijn er veel imposante soorten in de aanbieding. Het pampasgras, Cortaderia selloana, is daar wel het bekendste voorbeeld van. Met zo'n 2,5 m hoogte, is dit de koning onder de grassen. Het prachtriet Miscanthus sinensis 'Silberfeder' blijft met 150 cm een slag kleiner, maar de opvallende bloeipluimen krijgen evenveel aandacht. Bij zijn broertje 'Strictus' zijn het niet de bloeipluimen die sierwaarde bepalen, maar het blad. Dat is namelijk over de breedte geel-groen gestreept. Door de groeivorm en de behoefte aan een iets vochtige grond, is prachtriet uitstekend op zijn plaats aan de rand van de vijver. Grote siergrassen zijn in een grote tuin bovendien goed bruikbaar als afscheiding, al is het in sommige gevallen dan beter om daarvoor bamboe te gebruiken.

Archief

Februari 2000

 

Cornus mas

 

Maart 2000

Erica carnea 'Myretoun Ruby'

April 2000

Ribes (zwarte, rode en witte en kruisbessen)

Mei 2000

Nymphoides peltata (watergentiaan)

Juni 2000 

 

Rosa 'Schneewittchen'

Juli 2000

 

Sedum 'Matrona' Vaste plant van het jaar 2000

 

Augustus 2000

 

Clematis 'Multi Blue'

 

September 2000

 

Festuca glauca

 

Oktober 2000

 

Parthenocissus

 

November 2000

 

Fagus sylvatica

 

December 2000

Juniperus scopulorum 'Blue Arrow'

2001

Januari Helleborus niger (Kerstroos)
Februari Katjesdragers

PPH  Plant Propaganda Holland

   

back           top

 

[homepage] [ontwerp] [aanleg] [onderhoud] [Overzicht website]