A R C H I E F  Plant van de maand 2000

Plant van de maand juni 2000.

Schneewittchen: een schot in de roos'Back to Nature' oftewel terug naar de natuur is een duidelijke trend dit jaar. Zachte kleuren in combinatie met oude, rust uitstralende materialen bepalen niet alleen binnen, maar zeker ook buitenshuis het beeld. Een plant die daar uitstekend op aansluit is de struikroos; de prachtig witte Rosa Schneewittchen® al helemaal. Met de aankoop van deze Plant van de Maand juni kunt u nauwelijks missen. Het is een uitermate gezonde roos.Plant van de maand Juni


De room- tot sneeuwwitte bloemen van Schneewittchen® zijn niet alleen talrijk, maar ze geuren ook nog eens heerlijk. Het is een roos die in alle opzichten past bij deze tijd. Toch is Schneewittchen® geen nieuwe soort. Een Duitse kweker selecteerde haar al meer dan veertig jaar geleden. Door de overvloedige bloei en gezonde groei, wordt de plant nu nog altijd gewaardeerd als een van de beste rozen. In het rozenland bij uitstek, Engeland, heeft Schneewittchen® al diverse hoge beoordelingen gekregen. In Nederland sleepte Schneewittchen® ooit de titel 'Toproos' in de wacht, wat hier een van de hoogste onderscheidingen voor een roos is.

Struik- of trosroos
Schneewittchen® behoort als trosroos tot de Floribunda-groep. De vertegenwoordigers van deze groep hebben kleine trosjes met relatief grote bloemen (8 cm doorsnede). Dus geen kleine enkele bloemetjes zoals aan veel wilde rozen, maar ook niet van die hele grote bloemen, zoals bij de theerozen. Ze zijn half gevuld. Trosrozen kenmerken zich verder door hun mooie, volle groei. De struiken zijn vol bebladerd en vol vertakt, waardoor een volle groene bos ontstaat van ongeveer 1 m hoog. Dankzij de manier waarop ze groeit, is Schneewittchen® een uitstekende struik voor groepsbeplanting. Een ideale afstand tussen de planten is dan een halve meter. Schneewittchen® wordt zoals zoveel rozenstruiken tegenwoordig in pot gekweekt. Tegenover struiken met een 'kale wortel' heeft dit als voordeel dat u jaarrond kunt planten. Voor niet in pot gekochte rozen is november een ideale planttijd. Rozen in pot kennen nog een voordeel: u ziet wat u koopt. Vaak verraadt een enkele uitgekomen bloem al de schoonheid van de plant.

Voldoende diep planten
Rozen moeten in een voldoende diep plantgat komen; het deel tussen de wortels en de takken (de wortelhals) dient net onder de grond te zitten. Verder wordt de kans op slagen vooral bij rozen met kale wortels vergroot door voldoende water te geven. Het beste resultaat krijgt u door tijdens het planten, de grond tussen de wortels te spoelen. Na het planten hoeft u bijna alleen nog maar te genieten van de plant. Een kleine snoeibeurt in maart stimuleert jong groen en dus bloei. Een handje gedroogde koemest of wat compost doet de groei en bloei ook goed. Op een zure grond stelt een roos een beetje kalk ook erg op prijs. In de loop van het jaar kunt u nog onaangenaam verrast worden door witbepoederde bladeren. Dan hebben uw rozen last van meeldauw. Dat komt minder gauw voor wanneer de roos een zonnig plekje in de tuin krijgt.

Combineren met andere rozen
Schneewittchen® is uiteraard niet de enige sterke, kleinbloemige roos. 'The Fairy' is met 70cm een wat kleinere roos, die de grond snel bedekt. De vele zachtroze bloemetjes zijn dicht gevuld en blijven zeer lang aan de plant. Ongeveer net zo hoog als Schneewittchen® wordt de helder steenrode 'Paprika' . 'Fresco' valt op vanwege de gevulde, oranje met gele bloemen. 'Masquerade' gaat nog een stapje verder. Deze roos combineert geel, rose en rood. Mocht u rozen als 'The Fairy', 'Paprika', 'Fresco' en 'Masquerade' niet bij uw tuincentrum aantreffen, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Het rozensortiment is ontzettend breed. Allicht dat het tuincentrum u aan andere trosrozen kan helpen, die net zo mooi zijn of misschien zelfs nog wel beter. Rozen hoeven natuurlijk niet alleen met rozen worden gecombineerd, net zo min als rozen niet altijd in een apart rozenperk hoeven te staan. Experimenteer eens en pas de roos eens toe samen met andere heesters. Vooral een struikroos leent zich daarvoor. Vergeet daarbij nooit dat uw rozen het beste gedijen in de volle zon. De genoemde soorten passen gezien hun hoogte uitstekend voor andere heesters. Zorg er wel voor dat die heesters op den duur niet de zon voor de rozen weghalen.

Archief

Februari 2000

 

Cornus mas

 

Maart 2000

Erica carnea 'Myretoun Ruby'

April 2000

Ribes (zwarte, rode en witte en kruisbessen)

Mei 2000

Nymphoides peltata (watergentiaan)

Juni 2000

 

Rosa 'Schneewittchen'®

Juli 2000

 

Sedum 'Matrona' Vaste plant van het jaar 2000

 

Augustus 2000

 

Clematis 'Multi Blue'

 

September 2000

 

Festuca glauca

 

Oktober 2000

 

Parthenocissus

 

November 2000

 

Fagus sylvatica

 

December 2000

Juniperus scopulorum 'Blue Arrow'

2001

Januari Helleborus niger (Kerstroos)
Februari Katjesdragers

PPH  Plant Propaganda Holland

 

     

back        top        next

 

[homepage] [ontwerp] [aanleg] [onderhoud] [Overzicht website]