A R C H I E F  Plant van de maand 2001

Plant van de maand Januari 2001

Mooi en sterk

Plant of the Month

 

Mooie en sterke planten voor sfeervolle januari-tuin

Is uw tuin in januari een troosteloze bedoening? Nergens voor nodig. Want met een beetje fantasie is de tuin zelfs in de koude wintermaanden meer dan het aanzien waard. Er zijn genoeg mooie en sterke planten die samen in januari sfeer in de tuin brengen

Een beetje sneeuw kan de tuin omtoveren tot een sprookjeslandschap. Rijp verandert de wereld om ons heen in een verstilde schoonheid. Kortom: de naaste woonomgeving hoeft 's winter helemaal niet triest en onaangenaam te zijn. Daar kunnen we zelf veel aan doen, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de tuin niet helemaal kaal de winter in gaat. Van veel vaste planten sterft het loof in het najaar af. 's Winters is van die planten niets meer te bespeuren, totdat in het voorjaar de jonge scheuten weer uit de grond komen. Heel anders is dat met siergrassen. De pollen verdorren wel, maar ze blijven gewoon staan. Hun pluimen hebben de gehele winter door sierwaarde; vooral zoals gezegd met rijp of een laagje sneeuw erop.

Kerstroos lichtpunt
Er zijn nog andere planten die bijdragen tot een mooie, sfeervolle wintertuin. Neem de kerstroos (Helleborus), die bloeit zelfs in dit jaargetijde. Het mag dan ook geen wonder zijn dat deze vaste plant de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. De kerstroos vormt in deze donkere dagen een lichtpunt in de tuin. De meest bekende Helleborus is misschien wel de witte. Maar de kleurenrijkdom van de kerstroos is veel groter. Dat varieert van wit naar bijna paarsrood, met alle nuances daartussenin. U heeft daar gedurende lange tijd plezier van in uw tuin. Ze bloeien namelijk niet allemaal tegelijk. De witte (Helleborus niger) begint al in januari; andere volgen. Kenmerkend voor alle kerstrozen is echter dat ze vroeg in het jaar sfeer in de tuin brengen.

 

Wintergroene varens
Behalve winterbloeiers zijn er ook vaste planten die 's winters hun blad behouden. Wintergroen zijn bijvoorbeeld varens als de eikvaren (Polypodium vulgare), de dubbelloofvaren (Blechnum spicant) en de verschillende naaldvarens (Polystichum). Andere varens zijn half wintergroen en daarom ook in dit jaargetijde het aanzien waard. Het mooie van groenblijvers is dat ze in de winter extra opvallen. In de zomer staat alles in blad. Dan hebben deze varens een veel bescheidener rol in de tuin.

Besneeuwde bamboe
Ook bij de bamboes vinden we wintergroene soorten. Dat is best opvallend, want wie aan bamboe denkt, heeft toch al gauw tropische beelden voor ogen. Maar er zijn genoeg bamboes die zich in uw tuin thuisvoelen en uitstekend winterhard zijn. Een soort als Fargesia nitida 'Nymphenburg' houdt in de winter gewoon zijn blad. Bij Phyllostachys aurea is dat net zo. Moet u zich eens voorstellen: bamboe met een laagje sneeuw bedekt! Over sfeer gesprokenů Alleen wanneer deze bamboes het in de winter echt voor hun kiezen krijgen, verliezen ze ook zijn blad. Maar dat komt dan het volgend voorjaar wel weer terug. Ze zijn goed winterhard.

Archief

2000

Februari

 

Cornus mas

 

Maart

Erica carnea 'Myretoun Ruby'

April

Ribes (zwarte, rode en witte en kruisbessen)

Mei

Nymphoides peltata (watergentiaan)

Juni

 

Rosa 'Schneewittchen'«

Juli

 

Sedum 'Matrona' Vaste plant van het jaar 2000

 

Augustus

 

Clematis 'Multi Blue'

 

September

 

Festuca glauca

 

Oktober

 

Parthenocissus

 

November

 

Fagus sylvatica

 

December

Juniperus scopulorum 'Blue Arrow'

2001

Januari Helleborus niger (Kerstroos)
Februari Katjesdragers

PPH  Plant Propaganda Holland

   

back           top

 

Index foto's vaste planten

 

Tuinplanten

 

[homepage] [ontwerp] [aanleg] [onderhoud] [Overzicht website]