A R C H I E F  Plant van de maand 2000

Plant van de maand augustus 2000.

Van bosrank tot Clematis ‘Multi Blue’


Met zijn weelderige takken en rijk gekleurde bloemendek past de Clematis in elke tuin. Of hij nu gebruikt wordt om de strakke lijnen in een moderne tuin wat te doorbreken, of als romantisch accent tussen kamperfoelie, rozen en lavendel in een oud-Hollandse boerderijtuin. Als opvallend lid van deze klimmersfamilie staat Clematis 'Multi Blue' in augustus als Plant van de Maand extra in de schijnwerper.


Clematis 'Multi Blue' loopt in het voorjaar uit met bronskleurig, puntig blad, dat al vrij snel naar donkergroen verkleurt. In juni, en soms zelfs al in mei, begint hij te bloeien. De bloemen zijn in het begin lilarood tot lilablauw, om later tot diep violetblauw te verkleuren. De 8 tot 10 cm grote bloemen zijn gevuld waardoor de bloemvorm volledig rond is. De bloei van 'Multi Blue' duurt normaal gesproken tot in augustus, maar in sommige jaren zijn zelfs tot oktober nog bloemen te bewonderen.

Bescheiden klimmer
'Multi Blue' is een bescheiden klimmer. Daardoor is deze Clematis ook geschikt voor andere toepassingen dan alleen tegen een muur of langs een pergola. Hij doet het ook heel mooi als 'solitair' klimplant. Hij heeft dan wel een alternatieve klimsteun nodig; bijvoorbeeld een piramidevorm van stevig gaas of trelliswerk, midden in de bloemenborder. Een solide constructie is wel een aanrader. Anders zou deze onder de last van de grote hoeveelheden bloemen bij een eventuele windvlaag direct bezwijken.
Ook in een grote pot of kuip op het terras, misstaat Clematis 'Multi Blue' niet. Een tip is om de plant in zo'n geval op te binden aan bijvoorbeeld drie bamboestokken, die bovenaan met elkaar verbonden zijn.

Voeten in de schaduw
Wereldwijd zijn ongeveer vijfhonderd Clematissoorten te vinden. Elk jaar komen daar zo'n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De Clematis groeit van oorsprong voornamelijk aan bosranden, met zijn voeten in de schaduw en met de weelderige takken naar het zonlicht gericht. Dit verklaart ook waarom de voet van een Clematisplant beschermd moet worden tegen directe zonnestralen. Een makkelijke oplossing is om iets voor de voet van de plant te zetten, zoals bijvoorbeeld een dakpan. Mooier is het echter om een lage plant voor de Clematis te poten. Kies in dit geval wel voor een soort dat ook in de winter groen blijft, zodat ook de stralen van de winterzon worden tegen gehouden.

Grootbloemige en kleinbloemige soorten
Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel. Een bijzondere soort is de Clematis vitalba. Deze kleinbloemige soort is de enige Clematis die een Nederlandse naam draagt: de bosrank. Het is dan ook de enige die van nature in Nederland voorkomt. De bosrank komt voor langs bosranden, in heggen en tussen kreupelhout, en bloeit van juni tot augustus.

Snoeien voor of na de bloei
Clematissen worden niet alleen naar kleur ingedeeld, maar ook naar bloeitijd. Er zijn vroegbloeiende (mei-juni) en laatbloeiende (juli-augustus) soorten. 'Multi Blue' bloeit van juni tot augustus. Het is een echte doorbloeier en daarom past hij eigenlijk niet in deze indeling. De indeling in bloeitijden is vooral belangrijk bij de snoei. De vroege bloeiers kunnen het beste direct na de bloei worden teruggesnoeid. De jonge scheuten die daarna ontstaan, dragen volgend voorjaar weer bloemen.
De late bloeiers bloeien echter op jong hout. Dat houdt in dat de snoei het beste plaats kan hebben in het vroege voorjaar (maart). De jonge scheuten die daarna uitgroeien komen nog hetzelfde jaar in bloei. Hoewel Clematis 'Multi Blue' soms tot oktober doorbloeit, moet hij na de bloei een snoeibeurt krijgen.

Goed doorlatende grond
Zowel in de pot als in de tuin staan Clematissen het liefst in een humusrijke grond die het water goed afvoert. Logisch, gezien zijn herkomst als bosrandplant. Natte voeten stelt een Clematis niet op prijs. Hij is dan namelijk erg gevoelig voor de verwelkingsziekte.

Wintergroene Clematis
Clematis armandii is een klimmer die ook 's winters zijn blad behoudt. Voorwaarde is een beschutte standplaats, bijvoorbeeld tegen een zuidmuur. Deze uit China afkomstige Clematis bloeit in april-mei met zuiver witte bloemen die heerlijk geuren.

Archief

 

Februari 2000

 

Cornus mas

 

Maart 2000

Erica carnea 'Myretoun Ruby'

April 2000

Ribes (zwarte, rode en witte en kruisbessen)

Mei 2000

Nymphoides peltata (watergentiaan)

Juni 2000

 

Rosa 'Schneewittchen'®

Juli 2000

 

Sedum 'Matrona' Vaste plant van het jaar 2000

 

Augustus 2000

 

Clematis 'Multi Blue'

 

September 2000

 

Festuca glauca

 

Oktober 2000

 

Parthenocissus

 

November 2000

 

Fagus sylvatica

 

December 2000

Juniperus scopulorum 'Blue Arrow'

2001

Januari Helleborus niger (Kerstroos)
Februari Katjesdragers

PPH  Plant Propaganda Holland

   

back           top

 

[homepage] [ontwerp] [aanleg] [onderhoud] [Overzicht website]