A R C H I E F  Plant van de maand 2001

Plant van de maand Februari 2001

 

Katjesdragers luiden voorjaar in

 

Krijgt u ook al een beetje de kriebels? De eerste tekenen van het voorjaar hebben zich al laten zien in de tuin. De sfeer in de tuin staat in februari in het teken van de katjesdragers. Die katjes zijn alvast een voorbode, want nog een paar weken en de tuin begint echt weer aan een nieuw seizoen.

Wat zijn ze zacht, de katjes van de wilg. Je kunt ze letterlijk aaien. De katjes van de berk en de hazelaar zien er wat anders uit. Dat zijn van die vrolijke staartjes. Wat we zien is in alle gevallen de mannelijke bloeiwijze. Het vrouwelijke bloemetje stelt weinig voor. Toch ontwikkelt zich daar het zaad. Dat gebeurt nadat het stuifmeel van de katjes door de wind naar het 'vrouwtje' is gebracht. Bij de hazelaar groeit er zelfs een complete noot uit. Op die manier biedt de hazelaar dubbel plezier: in februari-maart brengen de katjes al een beetje de sfeer van het voorjaar in de tuin, terwijl de noten helemaal bij het najaar horen. Wat is er leuker om in de donkere weken voor de kerst hazelnoten uit eigen tuin te eten? Wanneer u een hazelaar (Corylus colurna) plant, moet u er wel rekening mee houden dat de hazelaar enkele meters hoog wordt. Geeft hem daarom de ruimte.

Handzame wilgjes
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de wilg (Salix). De bekendste wilgen zijn opvallende bomen, die het Nederlandse polderlandschap sieren. Maar er zijn ook wilgestruiken van een handzamer formaat. Salix hastata 'Wehrhahnii' wordt maar 1 m hoog. Er zijn nog andere kleine wilgen die de moeite waard zijn. Kijk eens op het tuincentrum. Het voordeel van dat nu te doen, is dat u gelijk de katjes kunt bewonderen. Wat dan opvalt, is dat ze echt niet allemaal gelijk zijn. Er is heel wat variatie. Voor wie echt weinig ruimte heeft, zijn er ook wilgjes op stam. Die hebben de laatste jaren enorme opgang gemaakt. Geen wonder, want ze kunnen zelfs in een ruime pot op terras of balkon staan. Zo kan er van de voorjaarssfeer ook iets worden beleefd op 'vier hoog'. Wie de verzorgingstips op het etiket opvolgt, kan jaar na jaar van de katjes genieten.

Katjes van berk en els
Als tegenhanger wijzen wij op de berk (Betula). Deze boom staat bekend om de fraaie katjes, die zich ritmisch in de wind laten wiegen. U moet er wel plek voor hebben. Anderzijds is de berk een 'luchtige' boom. De kroon is zelden zo dicht dat er helemaal geen zonnestraaltje meer door komt. De els (Alnus) laat zich een beetje vergelijken met de berk. Vooral de witte of grijze els (Alnus incana) past nog wel in een gewone tuin. De katjes zijn geel tot roodachtig bruin toe. Van de witte of grijze els bestaat bovendien een hele mooi treurvorm, de 'Pendula'. Deze treurende katjesdrager zorgt bij een vijver voor een hele schilderachtige sfeer.

Archief

2000

Februari

 

Cornus mas

 

Maart

Erica carnea 'Myretoun Ruby'

April

Ribes (zwarte, rode en witte en kruisbessen)

Mei

Nymphoides peltata (watergentiaan)

Juni

 

Rosa 'Schneewittchen'

Juli

 

Sedum 'Matrona' Vaste plant van het jaar 2000

 

Augustus

 

Clematis 'Multi Blue'

 

September

 

Festuca glauca

 

Oktober

 

Parthenocissus

 

November

 

Fagus sylvatica

 

December

Juniperus scopulorum 'Blue Arrow'

2001

Januari Helleborus niger (Kerstroos)
Februari Katjesdragers

PPH  Plant Propaganda Holland

   

back           top

 

[homepage] [ontwerp] [aanleg] [onderhoud] [Overzicht website]