A R C H I E F  Plant van de maand 2000

Plant van de maand maart 2000.

Met winterheide het voorjaar tegemoetDe dagen lengen. Toch is het buiten nog behoorlijk koud. Juist nu brengt Erica carnea 'Myretoun Ruby' met haar rode bloemetjes kleur in uw tuin. Met deze winterheide komt het voorjaar een stuk dichterbij. 'Myretoun Ruby' is dan ook niet voor niets Plant van de Maand maart.


De winterheide is een uitblinker tussen alle heidesoorten. In principe gedijt heide alleen op zandige, zure grond. De Plant van de Maand maart is hierop een goede uitzondering. Erica carnea is een van de weinige heidesoorten die goed groeit op elke gangbare tuingrond. Erica carnea draagt een aantal Nederlandse namen waaronder sneeuwheide, winterheide en voorjaarsheide. Deze namen slaan natuurlijk op de bloeitijd die loopt van februari tot begin april. Ook tijdens zeer strenge winters toont de winterheide zich als een plant die niet snel opgeeft. Bovendien hoeft deze heidesoort niet te worden gesnoeid, terwijl een beetje kortwieken voor de meeste andere heidesoorten wel nodig is om een compacte plant het houden.


Een wijnrood tapijt
De Erica carnea 'Myretoun Ruby' is een heel bijzondere winterheide. De bloemetjes zijn opvallend diep wijnrood gekleurd. De takjes kruipen over de grond waardoor een kussentje ontstaat van ongeveer 20 cm hoog. De 'Myretoun Ruby' heeft ten opzichte van gewone winterheide donkerder blad, wat mooi met de bloei contrasteert wanneer er geen sneeuw ligt. De contrasten worden nog mooier als 'Myretoun Ruby' gecombineerd wordt met andere winterheide-rassen. Sneeuwwitte vormen zijn de 'Snow Prince', 'Snow Queen' en 'Springwood White'. De laatste heeft frisgroen loof. De paarsroze bloemetjes maken 'Winter Beauty' tot een terecht populaire winterheide. Ook 'Aurea' geniet deze sprekende bloemkleur, maar deze onderscheid zich door het lichtgroene tot bijna gele blad in de zomer. Tot slot de 'Wintersonne': deze bloeit paarsrood, en is bijzonder geschikt voor het beplanten van grote vakken.

Erica carnea is een langzaam groeiende, dus duurzame plant. Hij heeft ook een zusje: Erica x darleyensis. De darleyensis groeit sneller, maar moet na de bloei worden getopt om te voorkomen dat de heide uitgroeit tot 'flodderige' struikjes. Tegenover het snellere eindresultaat dat met darleyensis is te bereiken, staat wel het feit dat deze heide iets minder winterhardheid is. Het is een ideale plant om tijdelijk aan te planten; bijvoorbeeld in een nieuw aan te leggen heidetuin. Als na enkele jaren de overige planten meer formaat bereikt hebben, kunnen ze worden verwijderd.


Heidetuin meer dan tuin met heide
In een heidetuin hoeft niet alleen heide te staan. Om mooie hoogteverschillen te krijgen, kan uitstekend worden gebruikgemaakt van coniferen. Ze zijn er in allerlei kleuren en maten: van groot en donkergroen tot platte, blauwe en ronde, gele soorten.
Probeer voor een mooi contrast eens de combinatie van 'Myretoun Ruby' met een geelgroene conifeer. Ook kunnen heel andere planten in een heidetuin worden ingepast zoals Hebe, kardinaalsmuts (Euonymus fortunei), dwergmispel (Cotoneaster) en zuurbes (Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana'). Kleine rhododendrons passen ook goed in het repertoire. Dwergstruikjes als vossebes (Vaccinium vitis-idaea) en bergthee (Gaultheria) geven door hun besdracht een stuk extrawaarde in het najaar. Bovendien levert de vossebes mooie n lekkere rode bessen.

Een heidetuin hoeft dus absoluut niet saai te zijn. Speel met vormen, kleuren, hoogten en bloeitijden. De winterheide Erica carnea 'Myretoun Ruby' vormt een uitstekende, sterke en duurzame basis, waaromheen een uitdagende plantenkeus mogelijk is. Ga eens kijken bij het tuincentrum en met een beetje creativiteit is dan een mooie, onderhoudsvriendelijke tuin te creren die een unieke uitstraling heeft; niet alleen op mooie winterdagen.

Archief

Februari 2000

 

Cornus mas

 

Maart 2000

Erica carnea 'Myretoun Ruby'

April 2000

Ribes (zwarte, rode en witte en kruisbessen)

Mei 2000

Nymphoides peltata (watergentiaan)

Juni 2000

 

Rosa 'Schneewittchen'

Juli 2000

 

Sedum 'Matrona' Vaste plant van het jaar 2000

 

Augustus 2000

 

Clematis 'Multi Blue'

 

September 2000

 

Festuca glauca

 

Oktober 2000

 

Parthenocissus

 

November 2000

 

Fagus sylvatica

 

December 2000

Juniperus scopulorum 'Blue Arrow'

2001

Januari Helleborus niger (Kerstroos)
Februari Katjesdragers

PPH  Plant Propaganda Holland

 

     

back         top         next

 

[homepage] [ontwerp] [aanleg] [onderhoud] [Overzicht website]