A R C H I E F  Plant van de maand 2000

Plant van de maand December 2000

Groene zuilen voor de tuin

Een tuin met stijl. Dat is het resultaat, als je gebruik maakt van aparte groeivormen. En van de meest stijlvolle groeivormen is de zuilvorm. Vooral bepaalde coniferen zijn hier erg sterk in. Een zuilvormige conifeer is een opvallende, maar toch bescheiden verschijning. Hierdoor is hij in elke tuin in te passen. Denk maar eens mee: een rotstuin met hoogteverschillen en grote stenen, met daartussen de strakke pilaren, of een groot, glad gazon, met staalblauwe 'raketten'. Natuurlijk geven deze ook een uitdagende, vernieuwende vorm aan de traditionele heidetuin. Een goed voorbeeld van zo'n zuilvormige conifeer is de Juniperus scopulorum 'Blue Arrow'. Deze staalblauwe jeneverbes mag zich terecht Plant van de Maand december noemen.

Van de opgaande coniferen bestaan allerlei vormen. Een van de mooiste is de Plant van de Maand, de Juniperus scopulorum 'Blue Arrow'. Door zijn beperkte hoogte van niet meer dan een meter, past hij uitstekend in de kleinere tuin. Pas op hoge leeftijd bereikt de plant een hoogte tot vier meter, maar hij blijft in ieder geval zeer smal. Bovendien is de jeneverbes een doorzetter die zelfs de koudste winters met gemak doorstaat. Een andere, zeer decoratieve jeneverbes is Juniperus scopulorum 'Skyrocket', met een grijzig, blauwgroene kleur. Hij is iets minder perfect zuilvormig dan 'Blue Arrow' en hij groeit iets sneller tot een hoogte van zo'n zes meter. Maar zelfs bij deze hoogte, is de breedte niet veel meer dan veertig centimeter!

Graag in de belangstelling
Van de Juniperus bestaan vele groeivormen. Zoals hij in het wild groeit, is het een forse, onregelmatig gevormde struik. Hoewel dat in een grote tuin ook zijn sierwaarde heeft, is dit niet in iedere tuin in te passen. De jeneverbes is overigens een zeer bruikbare struik. De bessen geven smaak aan jenever en aan diverse gerechten. De olieachtige stof die uit de bessen gehaald wordt, heeft bovendien een medicinale werking en in Noorwegen maken ze er zelfs bier van. De jeneverbes stelt niet veel eisen aan zijn omgeving, behalve dan dat hij graag vrij staat van andere planten. Hij heeft het liefst veel zon en niet te vochtige, goed doorlatende grond wordt erg op prijs gesteld. Onderhoud vragen deze planten vrijwel niet, veel voedsel hebben ze niet nodig en door hun speciale groeivorm is snoeien niet nodig.

Alternatieve slankheid
Behalve jeneverbessen zijn er ook andere zuilvormige coniferen. Vaak kunt u ze aan namen als 'Pillar' en 'Columnaris' al herkennen. Ook de naam 'Fastigiata' van Taxus baccata geeft aan dat deze plant smal zuilvormig groeit. De Taxus baccata 'Fastigiata' is geen harde groeier, maar is wel een erg duurzame (haag)plant. Op oudere leeftijd groeit hij (zonder snoei) wel wat breder uit.

Archief

Februari

 

Cornus mas

 

Maart

Erica carnea 'Myretoun Ruby'

April

Ribes (zwarte, rode en witte en kruisbessen)

Mei

Nymphoides peltata (watergentiaan)

Juni

 

Rosa 'Schneewittchen'

Juli

 

Sedum 'Matrona' Vaste plant van het jaar 2000

 

Augustus

 

Clematis 'Multi Blue'

 

September

 

Festuca glauca

 

Oktober

 

Parthenocissus

 

November

 

Fagus sylvatica

 

December

Juniperus scopulorum 'Blue Arrow'

2001

Januari Helleborus niger (Kerstroos)
Februari Katjesdragers

PPH  Plant Propaganda Holland

   

back           top

 

[homepage] [ontwerp] [aanleg] [onderhoud] [Overzicht website]