A R C H I E F  Plant van de maand 2000

Vaste Plant van de maand juli 2000: Sedum 'Matrona'


'Iedere fervente tuinier heeft wel één of meer planten die het altijd, onafhankelijk van 'alles', goed doen. Een plant die gescheurd en verplant kan worden zonder minder te bloeien. Een vaste plant die bij velen zo'n status heeft verworven, is de hemelsleutel (Sedum). Daarom wordt de hemelsleutel 'Matrona' extra in het zonnetje gezet als Plant van de Maand juli. Is de Sedum 'Matrona' vanaf de nazomer een vaste klant in uw tuin?


De Sedum 'Matrona is een bijzondere nieuwkomer. De grote bloemschermen zijn gewoon roze, maar de stengels en de dikke bladeren zijn bruinrood getint. Deze kleur maakt de plant op het eerste gezicht al bijzonder. Wat minstens zo zwaar meeweegt, is de kracht van deze plant. Een 'gewone' hemelsleutel moet zeker later in het seizoen vaak worden gesteund. De stengels hangen uit of bezwijken zelfs onder het gewicht van de grote bloemschermen, vooral wanneer het regent of stormt. De 'Matrona' heeft beduidend sterkere stengels, waardoor de plant niet hoeft te worden gesteund met allerlei draden en stokken: een ware uitkomst.

Net als binnen, zijn er ook buitenshuis trends te bespeuren. Aan de Sedum 'Matrona' heeft u een makkelijke. Het roodbruine blad is zowel met pasteltinten als met harde kleuren te combineren, of je nou spreekt over decoratiematerialen of planten. In de tuin kan hij goed op de voorgrond staan, samen met de Vaste Plant van het Jaar 1996: Heuchera micrantha 'Palace Purple'. Deze Heuchera heeft bruinrood blad en bloeit wit in de voorzomer. Ook Euphorbia griffithii 'Fireglow' misstaat zeker niet voorin de border. Deze wolfsmelk heeft namelijk blad met een rode gloed. De Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' (leverkruid) kan net als Echinaceae purpurea (zonnehoed) als een imposante achtergrond dienen. Bijen en vlinders zullen een dergelijke combinatie ook zeker waarderen.

Een makkelijke gast
De kracht van de hemelsleutel bespaart u heel wat zorg. Het is een vetplant, wat betekent dat het blad dik en vettig is. Hierdoor kan de plant langere tijd zonder water. Met deze eigenschap is hij uitstekend geschikt als potplant op terras of balkon. Zorg er in dit geval wel voor, dat de afwatering van de pot goed is, zodat de wortels niet gaan rotten.

In vlot tempo stoelt de hemelsleutel breed uit. Hierdoor zult u enkele bloemstengels uit de plant niet missen. Op de vaas zorgen ze echter voor een mooi plaatje. Nadat de bloei gedurende de zomer van groen via roze naar bijna bruinrood verkleurd is, droogt de stengel langzaam uit. Dit is geen reden om de plant direct met de grond gelijk te maken. De uitgedroogde bloemschermen zorgen in de winter voor een uiterst decoratief effect. Vooral wanneer de eerste sneeuw zorgt voor een wit mutsje op elk bruin scherm. Als in de lente de temperatuur weer stijgt, kunnen de takken alsnog worden weggeknipt om de nieuwe scheuten de ruimte te geven voor het komende seizoen.

De Sedum-groep omvat niet alleen hemelsleutels. Er zijn rondom de wereld veel, totaal verschillende planten die de naam Sedum mogen dragen: van eenjarigen tot grote struiken. De specifieke Sedum telephium (zoals de hemelsleutel officieel heet) komt in vele klimaten voor en is daarom rondom de wereld benoemd tot dé Vaste Plant van het jaar 2000, een ware millenniumplant.

Zoals productontwikkeling plaatsvindt bij de supermarkt en de autofabrikant, werken ook kwekers aan steeds mooiere en betere planten. Sedum telephium komt van nature in ons land voor en was dus lang geleden al een populaire tuinplant. Kwekers vonden in de afgelopen jaren behalve 'Matrona' ook rassen als Sedum 'Herbstfreude' en 'Brilliant', beiden hebben lichtgroen blad en roze bloemen. Ook 'Star Dust' is zo'n soort, die is ontstaan uit het succes van de hemelsleutel. Deze plant kenmerkt zich met de helderwitte bloemen. 'Septemberglut' is juist een ras met donkerrode bloemen.

Archief

Februari 2000

 

Cornus mas

 

Maart 2000

Erica carnea 'Myretoun Ruby'

April 2000

Ribes (zwarte, rode en witte en kruisbessen)

Mei 2000

Nymphoides peltata (watergentiaan)

Juni 2000

 

Rosa 'Schneewittchen'®

Juli 2000

 

Sedum 'Matrona' Vaste plant van het jaar 2000

 

Augustus 2000

 

Clematis 'Multi Blue'

 

September 2000

 

Festuca glauca

 

Oktober 2000

 

Parthenocissus

 

November 2000

 

Fagus sylvatica

 

December 2000

Juniperus scopulorum 'Blue Arrow'

2001

Januari Helleborus niger (Kerstroos)
Februari Katjesdragers

 

PPH  Plant Propaganda Holland

 

     

back        top        next

 

[homepage] [ontwerp] [aanleg] [onderhoud] [Overzicht website]