HOME AUTOMATION

 

X-10 Protocol  Wereldwijd gestandaardiseerd. 

X-10 is een protocol dat in de jaren '70 ontwikkeld werd door het Schotse Pico Electronics. Het verbindt alle elektrische apparaten in een woning en heeft daarvoor geen behoefte aan bijkomende bekabeling; het maakt namelijk gebruik van het reeds aanwezige stroomnet. Een X-10-systeem is opgebouwd uit twee soorten eenheden, namelijk modules en controllers. Een controller stuurt een commando, zoals aan of uit over het stroomnet. Verschillende modules kunnen eventueel met één commando van een controller aan- of uitgeschakeld kunnen worden.

Naast het feit dat reeds bestaande bekabeling wordt gebruikt voor de aansturing, ligt de kracht van X-10 in de hoeveelheid en verscheidenheid aan beschikbare modules en controllers, en de eenvoud waarmee deze geïnstalleerd kunnen worden. De eenvoudigste modules worden gewoon in een stopcontact gestoken en kunnen een aangesloten apparaat aan- of uitschakelen. Ze zijn voorzien van twee draaiknopjes om de huis- en unitcode in te stellen. Verder zijn er ook nog zogenaamde lampmodules die naast de aan- of uitsignalen ook dimcommando's kunnen doorsturen. De controllers kunnen variëren van een eenvoudig paneeltje met drukknopen of een timer die op een bepaald tijdstip een commando uitstuurt tot controllers die van op afstand over de telefoonlijn geactiveerd kunnen worden.

Wilt u een compleet domotica systeem, desnoods draadloos of aangestuurd via stem, waarmee u met één druk op de knop of één enkel woord de verlichting bedient, de zonnewering opent of dat er 's morgens voor zorgt dat de verse koffie staat te pruttelen Of wil u niet alle muren openbreken om de nodige bekabeling aan te brengen? Dan is X-10 misschien wel een mogelijke oplossing voor u.

(Domotica, een samentrekking van het Latijnse woord voor huis, domus en informatica)

Het aantal producten wat X-10 compatible is, blijft gestaag groeien. Wereldwijd wordt het X-10 protocol in meer dan 5 miljoen installaties toegepast. Ook het X-10 protocol zelf wordt steeds verder ontwikkeld. Hierbij blijven bestaande X-10 applicaties echter altijd bruikbaar. Zo zijn systemen als Busch Jaeger Netzbus/Timac, Honeywell Total Home en IBM Home Director "backwards" compatible met het Marmitek X-10 systeem, ondanks het feit dat Marmitek X-10 meer functionaliteit biedt.

 

                HOME AUTOMATION Introductiepagina

                HOME AUTOMATION X-10 protocol

                HOME AUTOMATION Voordelen

                HOME AUTOMATION Producten

                HOME AUTOMATION Introductiepagina Sprinkler

                HOME AUTOMATION Onderdelen Sprinkler

                HOME AUTOMATION Voorbeelden Sprinkler

 

 

 

              

Vorige             Top             Volgende

 

[homepage] [ontwerp] [aanleg] [onderhoud] [Overzicht website]