Slim de natuur in …. gezond er weer uit!

 

 

Deze en aanvullende informatie leest u op de website www.saag.nl

 

 

 

Parasieten (teken) groot gevaar in het groen

            Het is goed oppassen .Op de meest geliefde plekjes, daar waar we zo graag onze vrije tijd én vakantie doorbrengen, loeren parasieten naar ons. De teek is er één van! Bovendien is het een levensgevaarlijke parasiet! Veelal zonder dat we het weten én merken, lopen we door een tekenbeet het risico besmet te raken met bacteriën en virussen, waarvan de Lyme ziekte wel de meest bekende is.

 

            Dan maar niet de natuur in? Blijf natuurlijk niet thuiszitten, maar ga, wel extra goed voorbereid op pad. Slim de natuur in zogezegd. Bedek zoveel mogelijk de huid (ook het hoofd) en controleer uzelf (en ook uw huisdier) altijd na terugkomst van een wandeling. De kans op besmetting kan voor een mens en dier bovendien minimaal blijven als u teek binnen 24 uur op de juiste manier verwijdert en het wondje ontsmet met 70% alcohol. Met de speciale tekenverwijderset voorkomt u onnodig leed.

 

Groot gevaar

            Mensen en huisdieren zien de parasieten niet. Met 1,5 mm zijn ze er te klein voor. Andersom reageren teken wel op wat de mens en dier doen én veroorzaken, zoals ademuitstoot, verspreiding van geuren en verandering van lichtinval, of een combinatie ervan. Teken komen uitsluitend bij mensen in actie als ze onbedekte huid signaleren. Waarom? Ze leven van opgezogen bloed en zijn 24 uur per dag op zoek naar ‘gastheren en gastvrouwen’ om bloed te kunnen zuigen. Als ‘dank’ laten ze dan levens-bedreigende bacteriën en virussen achter. Dit besmettingsgevaar lopen we niet alleen in bossen en duinen, teken zitten net zo goed ook dichtbij huis in de eigen tuin of het (sport)park in de wijk, aldus Siebe K. Meijer, directeur van de Stichting Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG).

 

Klachten

            Merkt u de tekenbeet niet direct op, maar u bent wel besmet geraakt, dan kan er na een week, tot enkele maanden een felrode cirkel  rondom de plek ontstaan waar de teek u heeft gebeten en zijn maaltje  bloed heeft opgezogen. Er is sprake van besmetting bij –naar schatting- minstens 35 % van alle personen die door teken gebeten  zijn. Wees vooral alert, want in sommige gevallen blijft de felrode cirkel weg, terwijl u wel degelijk besmet bent geraakt.

 

Rode cirkel

            Als de rode cirkel ontstaat, meldt u uw huisarts over de teek, wijs hem/haar op de mogelijkheid van besmetting en laat uw bloed ongeveer 6 tot 8 weken na de -vermoede- tekenbeet controleren op Lyme ziekte. Bij twijfel laat u dat later nogmaals doen (weer zo’n 6 weken na de eerste controle). Alleen dan kan na de diagnose de juiste behandeling worden gegeven om klachten tegen te gaan. Tijdig handelen voorkomt hoe dan ook ongelooflijk veel leed.

 

Lyme Top-10   

U bent

    1.) chronisch vermoeid,

    2.) u heeft plotseling reumatologische klachten (pijnlijke gewrichten),

    3.) zenuwpijn,

    4.) zenuwtintelingen,

    5.) oogklachten,

    6.) onwillekeurige spiertrekkingen,

    7.) hoofdpijn en 

    8.) hartritmestoornissen.

 

Dat zijn de meest voorkomende klachten na een niet behandelende Lyme besmetting! Vaak met

    9.) een sociaal isolement als gevolg.

 

Dit soort klachten worden bijna altijd afgedaan met

  10.) ‘niet zeuren’.

 

Maar, voordat u het weet bent u één of meer jaren verder en wordt  er dan pas aan de Lyme ziekte gedacht. Terwijl Lyme in feite een uiterst acuut ziektebeeld is, dat met de juiste medicijnen in een vroeg stadium goed te behandelen is.

Scoort u ‘7 of hoger’ uit de Lyme Top-10? In dat geval is er maar één héél dringend advies: laat uw bloed per direct controleren op Lyme. De ziekte is in een vroeg stadium wel degelijk adequaat te behandelen, zelfs zodanig dat de klachten verdwijnen. De mate en duur van de behandeling hangt uiteraard af van het ziektebeeld af.

 


 

Voor nadere informatie,

 

Stichting SAAG,

www.saag.nl

 

Geniet van de natuur... maar pas op voor teken! (Staatsbosbeheer)

 

 


 

 

  [Homepage]  [Ontwerp]  [Aanleg]  [Onderhoud]  [Overzicht website]

 

Laatst bijgewerkt d.d. 24-07-08